19-10-2015 Nederlandse festivals krijgen Europese onderscheiding

Nederlands Festival

Twee Nederlandse festivals zijn in de prijzen gevallen: Noorderzon Performing Arts Festival en de reizende Europese kunstmanifestatie Manifesta. De twee hebben de Europese EFFE-award gekregen omdat ze een voorlopers positie hebben op het gebied van innovatie, duurzaamheid, artistieke waarde, internationalisering en politieke waarde, zo staat in het juryrapport.

Uiteindelijk vielen er van de 760 Europese festivals uit 31 landen 12 in de prijzen. Artistiek directeur Mark Yeoman mocht namens Noorderzon de award in ontvangst nemen, tijdens het prestigieuze Festival d`Automne in Théâtre de la Ville in Parijs. Noorderzon werd door de jury vooral geprezen om zijn uitzonderlijke kwaliteit en het nemen van risico`s bij het maken van het festival.

EFFE staat voor Europe for Festivals and Festivals for Europe. Het platform voor Europese festivals vraagt aandacht voor het grote belang van festivals voor de Europese samenleving. Het afgelopen jaar hebben zich honderden festivals bij dit platform, dat een gidsfunctie wil gaan vervullen voor festivals in Europa, aangesloten.

Bron: Profnews, 12-10-2015