HOE GA JE VERDER NADAT JE EEN SLECHTE SLAG HEBT GESLAGEN?

Golf

Mentaal

Lessen

Wil jij het beste uit je golfspel halen? Vraag het mij, ik ben Anoeska Hagenstein, Mental en Business Coach en ik kan je helpen hoe je met je negatieve gedachten om kan gaan, hoe je je beter kunt concentreren of meer plezier kunt beleven aan een rondje golf.

Wil jij het beste uit je golfspel halen? Vraag het mij, ik ben Anoeska Hagenstein, Mental en Business Coach en ik kan je helpen hoe je met je negatieve gedachten om kan gaan, hoe je je beter kunt concentreren of meer plezier kunt beleven aan een rondje golf.

Laatst kwam er iemand naar mij toe en vroeg mij het volgende:

“Ik heb een probleem om slechte schoten te vergeten. Ik blijf er aan denken, ook bij mijn volgende slag en de volgende hole en verder. Hierdoor word ik gefrustreerd en gaat het alleen maar bergafwaarts. Hoe kan ik stoppen met denken aan die slechte schoten en weer verder gaan met mijn spel?”

We hebben allemaal wel eens gehoord: oh nou ja vervelend, even vergeten, hup en weer doorgaan.  Maar hoe doe je dat dan? De meeste golfers hebben waarschijnlijk nooit precies geleerd hoe ze dat moeten doen.

Het goede nieuws is dat er een methode is om ongewenste gedachten los te laten.

In 1863 schreef Dostojevski: “Probeer jezelf deze taak op te leggen: niet aan een witte beer te denken, en je zult zien dat het vervloekte ding elke minuut in je gedachten zal opkomen.”

Later heeft de Amerikaanse psycholoog Daniel Wegner van de Harvard universiteit hier onderzoek naar gedaan.

De “witte beer” studie concludeerde dat, hoe meer we proberen om onze gedachten te weerstaan, hoe meer we deze gedachten hebben.

Het maakt niet uit wat het onderwerp is; beren, roze olifanten, golfslagen of iets anders, hoe meer we ons verzetten tegen het denken aan iets, hoe meer we eraan zullen denken.

Gebaseerd op Wegner’s bevindingen, in plaats van te proberen weerstand te bieden aan gedachten over de slechte slag, zou je opzettelijk nieuwe gedachten moeten creëren.

 

TIP: Concentreer je op nieuwe (vervangende) gedachten en laat ze de plaats innemen van de ongewenste gedachten. 

VOORBEELDEN:

In plaats van jezelf te bekritiseren met, “Ik kan niet geloven dat ik die bal in het water heb geslagen,” probeer tegen jezelf te zeggen, “Zelfs de profs slaan soms cruciale ballen in het water”.

Of “Neeeee ongelofelijk, we beginnen en gelijk al de eerste bal in het bos… pfff lekker begin”, probeer dan tegen jezelf te zeggen, “gelukkig hebben we nog 17 holes” of oké beetje stroef begin maar de eerste 4 holes mogen we inspelen”.

Of denk bijvoorbeeld aan een leermoment, “Ik moet onthouden om mijn tijd te nemen en mijn slagen niet te forceren”, of “Ik ga rustig en ontspannen slaan zonder in mijn handen te knijpen”.

Of zeg nadat je een putt hebt gemist, denk rustig en kalm, “hmm bijzonder,” of “oké” of “wauw”, sluit het af en begin onmiddellijk met de voorbereiding voor de volgende slag.

Hierboven een aantal voorbeelden die je kunt gebruiken, maar de beste vervangende gedachten zijn die je voor jezelf creëert en die voor jou geloofwaardig zijn.

 

Vervangende gedachten, die je helpen, kunnen de ongewenste gedachten, die je belemmeren, overstemmen.

Het is een feit dat onze hersenen de neiging hebben om negatieve gebeurtenissen meer te onthouden dan positieve. Maar, het goede nieuws is dat de hersenen ook gebeurtenissen beter onthouden als ze “gevierd” worden, zowel lichamelijk als emotioneel.

TIP: Reageer rustig en kalm op slechte slagen. Wees uitbundig op de goede slagen. Spring in de lucht, gooi je armen omhoog of geef jezelf of je flightgenoten een “high five” als je een par of die birdie maakt, of een shot waar je bijzonder blij mee bent. Dit helpt je te spelen vanuit energie die voortkomt uit vertrouwen in plaats van uit negativiteit. Zo kijkt de tennisser Roger Federer goed geslagen ballen waarmee hij het punt scoort altijd lang na, terwijl hij zich gelijk omkeert bij een misslag.

Vergeet niet om na je korte viering je gedachten weer op de volgende slag te richten. Een routine helpt om je gedachten weer bij de les te brengen en je te kunnen focussen.

Niets gaat vanzelf. Je zal er wel wat voor moeten doen!

Net zoals dat je je techniek moet oefenen om goed onder de knie te krijgen, zal je ook je gedachten moeten oefenen om ze effectief te kunnen beheersen.

Wanneer je bedreven raakt in het creëren van vervangende gedachten, zul je merken dat ze in veel situaties van pas komen, zowel op als naast de baan.

Heb je een vraag voor mij? Laat het mij weten, bel naar 06-39699110 of stuur een e-mail naar info@hagenstein.com